Avui 16 d’octubre es celebra el Dia Mundial de l’Alimentació i què millor que tenir cura de la salut i la del planeta que amb els propis hàbits alimentaris. Evitant el malbaratament alimentari que causa el 10% dels gasos d’efecte hivernacle i consumint productes vegetals ecològics, locals i de temporada.
L’actual sistema alimentari fa cada cop més difícil l’accés a aliments frescos, lliures de tòxics, de temporada, proximitat i cultivats en terra fèrtil. Les multinacionals, amb la complicitat dels governs, controlen la producció, la distribució i els mecanismes de formació dels preus dels aliments i la publicitat altera el consum d’aliments rics en verdures, fruites de temporada, cereals integrals, llegums, oli de oliva verge extra i fruita seca per un consum excessiu d’ultra processat, begudes ensucrades, sal, proteïna animal procedent de ramaderia industrial, greixos trans, conservants, colorants i saboritzants.
Al món un 10,5% de la població pateix desnutrició i en canvi el 26% pateix sobrepès. Aquest conjunt produeix milions de malalties i morts alimentàries evitables.
A més, el canvi climàtic, per les emissions d’efecte hivernacle del transport i l’agricultura i la ramaderia industrials, produeix desastres naturals com inundacions, sequeres, temperatures extremes, etc.
Qualitat dels alimentos
La quantitat i la fertilitat dels nutrients depèn de la fertilitat de la terra, la biodiversitat, l’ús de maquinaria agrícola… no és el mateix produir aliments saludables a favor de la natura per alimentar persona (agricultura ecològica) que aliments (mercaderies) rendibles per al mercat (agricultura intensiva globalitzada).
Quins beneficis aporta l’agricultura ecològica i el consum conscient?
- No utilitza químics que maten la vida del sòl, plantes i animals i contaminen terra, aigua i aire.
- Respecta la fertilitat i els organismes que proporcionen a les plantes, nutrients, vitamines i minerals i interrelaciona la microbiota del terra amb la flora intestinal.
- Afavoreix la biodiversitat garantint l’equilibri ecològic i la protecció de les collites.
- Ofereix aliments de temporada, proximitat i acabats de collir, plens de vitalitat i nutrients.
- Emplea treball digne.
- Promou igualtat entre dones i homes en propietat de la terra.
- Construye comerç just entre agricultors i consumidors.
Dieta per una alimentació saludable.
- Abundancia de fruites i verdures ecològicas, de temporada i de proximitat.
- Cereals integrals
- Els llegums combinats amb cereals integrals i verdures són proteïnes vegetals d’alt valor, biodisponibilitat i fibra abundant.
- Greixos insaturats d’alta qualitat procedents de fruita seca, llavors i oli d’oliva verge extra premsat en fred.
- Per a dietes flexiterianes, quan escullis proteïna animal, que sigui procedent de Ramaderia Ecològica extensiva local.
- El peix blau i de proximitat.
Escull verdures de temporada. Ara a l’Octubre trobaràs:
Bleda, All sec, Api, Albergínia, Bròquil, Carbassó, Carbassa, Ceba seca, Col, Coliflor, Espinac, Escarola, Mongeta Verda, Kale, Enciam, Blat de moro, Patata, Cogombre, Pebrot, Porro, Rave, Remolatxa, Tomàquet, Pastanaga .
I les fruites:
Gerds, Granada, Mandarina, Poma, Codony, Pera, Plàtan i Raïms.
#DiaMundialAlimentacioAgroecologica
#SobiraniaAlimentaria
#16Oct